Vraag en antwoorden

Hoe maak ik teakhout schoon?

Om verweerd teakhout schoon te maken, maakt u eenvoudig gebruik van Traditional Teak CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2, dat speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen te doden binnen in het teakhout. Volg simpelweg de instructies op de fles en de kleur zal worden hersteld. Omdat het schoonmaken van teak enige tijd en moeite kost, raden wij aan om Traditional Teak PATINASHIELD 4 & 5 te gebruiken voordat het verweren wederom begint.

Wat te doen als mijn teak ruw en verweerd is?

Ook als uw teak ruw en verweerd lijkt te zijn, bevat het genoeg natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Simpel gezegd: ruw en verweerd teak is een cosmetisch probleem, geen onderhoudsprobleem. Als u een perfect glad oppervlak wilt, adviseren wij om uw teak met de hand licht op te schuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren veroorzaakt extra hitte en kan daardoor zwarte vlekken veroorzaken op uw teak. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

Hoe reageert TEAK CLEANER AND BRIGHTENER 1 & 2 op geolied of geseald teakhout?

Traditional Teak Cleaner verwijdert olie en/of vuil van het hout, en maakt het hout gelijkmatig bleekbruin. Het teak kan vervolgens worden behandeld met CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2, al naar gelang de kleur u wenst voor uw teak. Het is belangrijk dat CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2 nooit direct op geolied teak wordt toegepast, omdat het een zeer matig eindresultaat zal opleveren.

Heeft CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2 effect op bestrating en/of gras en planten?

Traditional Teak Cleaner kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Sommige merken verkopen twee producten om teak te reinigen; een teak cleaner en een teak brightener. Doet Traditional Teak Cleaner hetzelfde?

Omdat Traditional Teak Cleaner zowel reinigende als kleurherstellende bestanddelen bevat, kan het twee-stappen proces worden versimpeld naar één stap; u bespaart daardoor tijd en geld.

Wat te doen aan donkere (of zelfs zwarte) puntjes/vlekjes op sommige delen van het teak?

Zwarte vlekjes worden o.a. veroorzaakt door vocht in het hout dat zich ontwikkeld tot schimmels of algen.
Deze kunnen worden verwijderd door de vlekjes te reinigen met CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2.
Eventueel kunt u de vlekjes eerst met de hand schuren (fijn schuurpapier) en vervolgens schoonmaken met CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2. Om herhaling te voorkomen, gebruikt u TEAK PATINASHIELD 4&5 na het reinigen.

BEHOUDEN VAN DE GOUDBRUINE KLEUR VAN TEAK

Wat is Traditional Teak SEALER 3?

Traditional Teak SEALER 3 is een moderne behandeling voor teak, het is gemakkelijk aan te brengen en werkt langdurig. De behandeling beschermt uw teak en laat het er mooi uitzien door ervoor te zorgen dat de natuurlijke warme kleur van teak langer blijft behouden. SEALER 3 laat uw teak niet zwart of grijs worden gedurende het gehele seizoen. Bovendien beschermt het uw teak tegen de zon.

Wat te doen als een gedeelte van het teak al grijs wordt na enkele maanden?

Product testen hebben aangetoond dat de behandeling van teak verschillende resultaten kan opleveren al naar gelang de weersomstandigheden en de leeftijd van teak. TEAK SEALER 3 presteerde aanzienlijk beter op teak van 60 jaar oud dan op teak van 25 jaar oud. Gelukkig, kan de warme honingkleur van teak gemakkelijk behouden worden door regelmatig dunne laagjes TEAK SEALER 3 aan te brengen. De conditie van het teak en de weersomstandigheid
waaronder het teak wordt gebruikt zal bepalen hoe vaak de behandeling herhaald dient te worden. Het is belangrijk de TEAK SEALER 3 aan te brengen voordat het teak grijs wordt, omdat het voorkomen van vergrijzing minder werk is, dan het herstellen van grijs geworden teak met Cleaner. TEAK SEALER 3 moet al worden aangebracht zodra de teak meubelen beginnen te verbleken.

Waarin onderscheidt Traditional Teak SEALER 3 zich van een normale teak-olie of teak sealer?

Bijna alle teak dat behandeld is met een normale teak-olie, wordt binnen 4 tot 8 weken grijs. Daarna dient het teak te worden gereinigd en opnieuw te worden geolied. Drie of vier behandelingen zijn vaak nodig om het teak te onderhouden gedurende één volledig seizoen, wat een tijdrovende bezigheid is. Traditional Teak SEALER 3 is geen organisch product en werkt daardoor veel langer. Traditional Teak SEALER 3 brengt de natuurlijke kleur naar boven
van schoon teak en behoudt deze honingbruine kleur voor een lange tijd. Vrijwel alle teak sealers bevatten bovendien ontvlambare en gevaarlijke oplosmiddelen die schadelijk zijn voor de mens en de omgeving. Binnenkort zal het in Europa waarschijnlijk verboden worden om dit type sealers met gevaarlijke oplosmiddelen samen met hout op te slaan en te transporteren, als gevolg van het voor de hand liggende brandgevaar. Aangezien Traditional Teak SEALER 3 100% op waterbasis is, is het vanzelfsprekend niet brandbaar en bovendien wel mens- en milieuvriendelijk.

Heeft Traditional Teak SEALER 3 effect of bestrating en/of gras en planten?

Traditional Teak SEALER 3 kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Wat gebeurt er als ik een vaste was over met SEALER 3 behandeld teak smeer?

Als Traditional Teak SEALER 3 volledig droog is, zal het niet reageren op een was op waterbasis.
Alleen als er oplosmiddelen in die was zitten (bijv. aceton) kan er een lelijke, vlekkerige verkleuring
ontstaan. Wij raden overigens aan om nooit was te gebruiken op teak wat buiten staat.

Ik begrijp dat Traditional Teak SEALER 3 bescherming geeft tegen verkleuring van teak, maar sluit het daarnaast het hout ook af en geeft het bescherming tegen vlekken van eten, water of bijvoorbeeld olijfolie?

Traditional Teak SEALER 3 sluit het hout af en geeft enige bescherming, maar niet een dusdanige
bescherming dat op de lange termijn eten of olie het hout niet kunnen binnendringen. Dit type van
bescherming vereist het gebruik van Traditional TeakPatinaShield 4&5 .

Waarin onderscheidt Traditional Teak SEALER 3 zich van vernis of verfcoatings?

Oppervlakte coatings, zoals een vernis, blijven niet oneindig goed. Water dringt op een gegeven moment door de coating heen, wat scheuren en afbladderen veroorzaakt. Coatings moeten vervolgens intensief worden geschuurd om ze te verwijderen, wat het onderhoud zwaar maakt. Bovendien zien tuinmeubelen met een glimmende coating op het hout er niet echt mooi en natuurlijk uit. Omdat Traditional Teak SEALER 3 in de poriën van het hout dringt wordt het
bijna onzichtbaar: behandeld en beschermd teak ziet er daardoor bijna net zo uit als nieuw en onbehandeld teak.

Hoe maakt Traditional Teak SEALER 3 mijn leven gemakkelijker?

Traditional Teak SEALER 3 maakt het leven gemakkelijker, omdat het teakhouten tuinmeubelen goed onderhoudt, gemakkelijk is aan te brengen, en veel langer meegaat dan gewone teak-olie of teak sealers. Traditional Teak SEALER 3 dringt diep in het hout in en droogt vervolgens heel snel. Daardoor blijft uw kleding schoon als u kort daarna op de teak meubels zit, dit in tegenstelling tot de olie-producten, die soms dagenlang na aanbrengen nog kunnen afgeven op uw kleding.

Hoe lang gaat Traditional Teak SEALER 3 mee?

Traditional Teak SEALER 3 gaat over het algemeen het gehele seizoen mee zonder dat het teak zwart of grijs wordt.
Dit wordt echter beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan zonlicht, vochtigheid, regen, de leeftijd van het teakhout, en enkele andere factoren.

Traditional Teak SEALER 3 is op waterbasis. Betekent dit dat het product erg langzaam droogt?

Alhoewel Traditional Teak SEALER 3 op waterbasis is, droogt het juist erg snel. Dit betekent dat de tuinmeubelen gebruikt kunnen worden binnen enkele uren na behandeling.

Reageert Traditional Teak SEALER 3 op teak-olie ?

Om Traditional Teak SEALER 3 te kunnen gebruiken op met olie behandeld teakhout, dient het eerst te worden schoongemaakt met Traditional Teak Cleaner. Traditional Teak SEALER 3 mag nooit direct aangebracht worden op met olie behandeld teak, omdat dit samen met de olie een “reactie” kan veroorzaken. Dit kan resulteren in een lelijke, vlekkerige verkleuring.

Kan ik Traditional Teak SEALER 3 aanbrengen als er nog stof van het schuren op mijn teak zit?

Verandert Traditional Teak SEALER 3 de kleur van nieuw teak na behandeling?

In tegenstelling tot olie en sealers, verandert Traditional Teak SEALER 3 nauwelijks de kleur van teak na behandeling. Teak-olie en/of sealers veranderen de kleur van teak naar een donkerbruine of roodachtige tint. Traditional Teak SEALER 3 versterkt echter de originele honingkleur en geeft een
mooi eindresultaat.

Als u aanraadt bij het aanbrengen geen spuit of spons te gebruiken, wat is de beste manier om
Teak SEALER 3 aan te brengen?

Wij raden aan een dunne laag aan te brengen met een stofvrije doek. Het gebruik van een spons of spuit zou kunnen resulteren in een te dikke laag, wat na verloop van tijd lichte scheurtjes of afbladderen kan veroorzaken.

Als ik Traditional Teak SEALER 3 heb gebruikt en het toch niet mooi vind, hoe verwijder ik het?

De beste manier om Traditional Teak SEALER 3 volledig te verwijderen is het teakhout te schuren, wat nogal tijdrovend is. Wij raden daarom aan Traditional Teak SEALER 3 altijd eerst op een klein stukje aan de onderzijde of op een poot van het tuinmeubel uit te proberen, zodat u kunt beoordelen of het aan uw verwachtingen beantwoordt.

.

Dat kan, maar het oppervlak zou een beetje ruw kunnen blijven, resulterend in een minder aantrekkelijk eindresultaat. Wij bevelen daarom aan het schuurstof te verwijderen met een droge spons, alvorens het teak te behandelen met Traditional Teak SEALER 3.

Waarom ontstaan er soms zwarte of donkergrijze vlekjes op teak?

De zwarte vlekjes op teak worden over het algemeen ten onrechte aangezien voor vuil dat in het hout is getrokken. Het zijn meestal schimmels en algen die groeien in het hout en zich voeden met
vocht en teak-olie die wordt verwarmd door de zon. Traditional Teak Cleaner kan alle schimmels en algen verwijderen die zich in het hout hebben ontwikkeld. Wordt hierna echter teak-olie gebruikt,
dan is de kans echter groot dat het opnieuw zal gebeuren, omdat de schimmels en algen dan wederom voedsel hebben! Teak wordt grijs door de ultra-violet stralen van de zon. Dit proces kan worden vertraagd door het teak te behandelen met Traditional Teak SEALER 3, dat unieke UV absorbeerders en reflectoren bevat.

Tast Traditional Teak SEALER 3 aluminium, messing of textilene onderdelen aan?

Traditional Teak SEALER 3 tast aluminium, messing of textilene delen aan uw tuinmeubel niet aan. Om deze materialen schoon te houden, is het echter beter om contact met Teak SEALER 3 te vermijden. Als deze onderdelen in contact komen met SEALER 3 kunnen ze, als de SEALER 3 nog nat is, worden schoongemaakt met water.

BEHOUDEN VAN DE ZILVERGRIJZE PATINA KLEUR EEN BESCHERMT TEAK TEGEN VLEKKEN

Wat is Traditional Teak PatinaShield en wanneer moet ik dit product gebruiken?

Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 is een onderhoud product gebaseerd op synthetische polymeren die
water- en vuilafstotende eigenschappen hebben en is bestand tegen algen- en schimmelgroei.
Wanneer u uw meubelen de zilvergrijze kleur wilt laten aannemen zonder groene aanslag, dan kunt u
het beste PATINASHIELD 4&5 gebruiken. Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 waarborgt het behoud van de typische zilvergrijze patine van teak gedurende lange tijd. Ook brengt PATINASHIELD 4&5 een bijna onzichtbare, beschermende laag op het houtoppervlak, die voorkomt dat vlekken van eten (koffie, ketchup, rode wijn) snel in het teakhout binnendringen. PATINASHIELD 4&5 beschermt daarnaast teak ook tegen vocht en het binnendringen van vuil en algengroei, resulterend in een natuurlijke zilver- patina grijze kleur.

Wat doet TPATINASHIELD 4&5 met het teak?


PATINASHIELD 4&5 verandert het lichtbruine teak niet onmiddellijk in zilvergrijs teak. De Teak PATINASHIELD 4&5 vertraagt het proces van de kleurverandering. Als teak verandert in zilvergrijs door het UV zonlicht, blijft het vervolgens zilvergrijs gedurende een zeer lange periode. Teak PATINASHIELD 4&5 helpt dus voorkomen dat de tuinmeubelen snel van zilvergrijs naar donkergrijs/groen verkleuren, wat een teken kan zijn van zich ontwikkelende schimmels.


Hoe moet ik handelen als ik een nieuwe teak tuinmeubelset gekocht heb, die ik mooi grijs wil laten worden?

Laat uw meubelen 1 week buiten staan, zodat ze een bleekgele kleur krijgen. Breng vervolgens PATINASHIELD 4&5 aan volgens het gebruiksvoorschrift.

Wij hebben een set teak tuinmeubelen die wij niet goed onderhouden hebben. Ze zijn nu sterk verweerd en we willen graag dat ze de mooie grijze kleur aannemen. Hoe moet ik handelen?

Meubelen eerst reinigen met Traditional Teak CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2. Dit product verwijdert alle aanslag en brengt de oorspronkelijke kleur van teak terug. Hierna de meubelen behandelen met Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 volgens het gebruiksvoorschrift.

Tast PATINASHIELD 4&5 aluminium, messing of textilene onderdelen aan ?

PATINASHIELD 4&5 tast aluminium, messing of textilene onderdelen niet aan.

Heeft PATINASHIELD 4&5 effect op bestrating en/of gras of planten?

Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

Moet ik persoonlijke voorzorgsmaatregelen nemen als ik Traditional Teak PATINASHIELD 4&5gebruik?

In principe is Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 niet gevaarlijk. Het is op waterbasis, mens- en milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Toch bevelen wij aan om huid- en oogcontact te vermijden en Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 in goed geventileerde ruimten te gebruiken.

Hoe moet ik Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 aanbrengen?

Zorg dat het teakhout 100% droog is. Breng een laag Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 aan met een zachte pluisvrije doek en laat het goed in het hout trekken. Breng na 2 uur droogtijd een tweede laag aan en laat de meubelen 24 uur drogen alvorens ze aan de weersomstandigheden bloot te stellen.

Hoe vaak moet ik Traditional Teak PATINASHIELD 4&5aanbrengen?

In principe volstaat een jaarlijkse behandeling met PATINASHIELD 4&5 . Onder sommige omstandigheden kan extreme groene aanslag optreden, zoals bij langdurige blootstelling aan vocht. Dan is het raadzaam PATINASHIELD 4&5 twee keer per jaar aan te brengen.

Wat is het verschil tussen PATINASHIELD 4&5 en SEALER 3?

Traditional Teak PATINASHIELD 4&5 bevat geen pigment, het product is dus transparant. In tegenstelling tot de SEALER 3 die een beschermende laag achterlaat in het hout, vormen de ingrediënten van de PATINASHIELD 4&5 geen dunne film in het hout; de PATINASHIELD 4&5 ingrediënten hechten zich aan de hout-moleculen, waardoor deze geen vocht en vuil toelaten, hierdoor wordt schimmel- en algengroei voorkomen. Dit resulteert in een prachtige, zilvergrijze patina kleur van het teak.

Kan ik Teak PATINASHIELD 4&5 aanbrengen over Teak SEALER 3?

Het is mogelijk om PATINASHIELD 4&5 aan te brengen over Teak SEALER 3. Dit zal resulteren in een hogere mate van water afstotend, maar slechts voor een korte periode, omdat de PATINASHIELD 4&5 niet compleet in het hout kan trekken.

Kan ik Teak SEALER 3 aanbrengen over PATINASHIELD 4&5 ?

Dit is niet mogelijk omdat PATINASHIELD 4&5 niet toestaat dat Teak SEALER 3 in het hout trekt. Dit betekent dat het behandelde teak eerst met CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2 dient te worden gereinigd, alvorens Teak SEALER 3 opnieuw kan worden aangebracht.

VERZORGEN VAN ANDER TROPISCHE HARDHOUT


Teak is een honingbruin gekleurd hardhout. Er zijn ook andere soorten hardhout. Al onze teak onderhoudsproducten kunnen ook worden gebruikt op alle lichtbruin gekleurde hardhout soorten (bijv. Iroko, Yellow Balau, Keruing).